Da li ste znali da se u računarima i pametnim telefonima nalaze delovi od srebra i zlata? Ukoliko se elektronski otpad ne reciklira, ovi dragoceni metali završe u smeću.

Prema podacima kompanije Dell, svake godine na američke deponije baci se srebro i zlato vredno 60 miliona dolara, budući da veliki broj stanovnika SAD-a ne reciklira pametne telefone. Za ovog tehnološkog giganta, bio je to jedan od okidača da se udruži sa glumicom i dizajnerkom Nikki Reed i plemenite metale iz elektronskog otpada pretvori u moderan nakit.

Kako Dell navodi, prosečne stope recikliranja elektronskog otpada u svetu ispod su 15 odsto. Nakon što se u Dell-u iz starih uređaja izdvoje plemeniti metali, nastupa Nikki Reed, koja im daje novi život. Za sada se materijali izdvojeni sa starih matičnih ploča pretvaraju u dve linije četrnaestokaratnog i osamnaestokaratnog zlatnog nakita, pod objedinjenim nazivom Cirkularna kolekcija, koja uključuje minđuše, prstenje i dugmad za manžetne. Cene variraju u rasponu od 78 dolara za pojedino prstenje do 348 dolara za najskuplji model manžetne.

Pretpostavlja se da je razlog nedovoljne zastupljenosti reciklaže elektronskog otpada taj što većina ljudi nije svesna vrednosti elektronskog uređaja, nakon prestanka njegovog rada. Stvaranje ove kolekcije predstavlja jednu u nizu akcija kompanije Dell da podstakne recikliranje. Osim toga, kompanija Dell omogućila je građanima Severne Amerike da računarsku opremu bilo kog brenda ostave u radnjama, kako bi je oni reciklirali i proizveli nove modele računara.

Izvor: inhabitat.com

Foto: bayouwithlove.com