Dobro je poznato da je polistiren veoma štetan po našu okolinu. Polistiren, koji se dobija od nafte,  je neodrživ, neobnovljiv, koristi se za jednokratnu upotrebu, nije biorazgradiv, tačnije potrebno mu je više hiljada godina za to, i pored toga veoma je štetan za životinjski svet koji ga unosi sa hranom.

I pored ovih dobro poznatih činjenica, prema podacima ministarstva ekologije Francuske,  ljudi i dalje odlažu više od 14 miliona tona polistirena na deponije svake godine.  Prema istraživanjima australijskih naučnika do 2050. godine 99% ptica će imati plastiku u sebi.

IKEA smatra da je ovo neprihvatljivo.

Svesni ovih činjenica, kompanija koja se bavi prodajom nameštaja odlučila je da koristi biorazgradivu micelijsku  „ambalažu od gljiva“ kao deo napora da se smanji količina otpada i poveća reciklaža.

Micelijum je deo gljiva koji deluje kao njihov koren. Raste u masi razgranatih vlakana, pričvršćujući se za tlo, ili bilo koju drugu površinu na kojoj se nalazi.

Američka kompanija Ecovative je odgovorna za razvoj ove alternative stiroporu. Ova „pakovanja od gljiva“, kako ih nazivaju, se dobijaju tako što micelija raste oko čistog poljoprivrednog otpada, kao što su kukuruzne stabljike ili ljuske. Nakon nekoliko dana, gljivična vlakna povezuju otpad zajedno čineći tako čvrst oblik, a zatim se osuši kako bi se sprečilo dalje širenje.

Credit: Ecovative

Ova inovativna, ekološka ambalaža je zaista revolucionarni pronalazak i Ikea namerava da je koristi.

Ova pakovanja, za razliku od pakovanja od polisterina, mogu da se bace u baštu gde će se kroz nekoliko nedelja biorazgraditi.

 

Izvor:  trueactivist.com