Iza zatvorenih vrata, prosečan restoran tokom svake nedelje proizvede više od tone otpada. Kako bi naglasili štetu koju ova grana ugostiteljske industrije ima po životnu sredinu, Finski kulturni centar u Njujorku je sa timom dizajenera i kuvara otvorio prvi 100% waste-free bistro. Ovaj pop-up restoran bio je otvoren 4 dana u maju tokom NYCxDESIGN festival i posluživao doručak, branč i ručak tokom ovog događaja.

Credit: hypebeast.com

Kao inspiracija je posužio restoran “Nolla” u Helsinkiju – prvi zero-waste restoran nordijskog regiona. Građevinski materijal korišćen za izgradnju Zero Waste Bisto su ReWall materijali dobijeni od recikliranog kartona različitog porekla, u ovom slučaju od TetraPaka, obično korišćenog kao ambalaža za mleko. Sto, tanjiri i poslužavnici su od materijala zvanog Durat – održiv, čvrst material od reciklirane plasitike, koji se može 100% ponovo reciklirati. Čak je i ambalaža za poneti oslikava održivost ovog restorana, od Kotkamills čaša na dopunjavanje, do pakovanja od Sulapac materijala koji je potpuno biorazradiv.

Credit: hypebeast.com

Kulinarski tim sa radnim iskustvom u restoranu sa Mišelin zvezdicom, posluživao je jela od namirnica lokalnog i organskog porekla, kao i često zanemarenih nusproizvoda hrane. Da citiram direktorku Finskog kulturnog centra: “Vreme je da razmislimo o načinu na koji živimo, načinu na koji jedemo i materijalima koje koristimo.”

 

Izvor: Hypebeast