Da li ste znali da je 90% igračaka napravljeno od plastike? I ne samo to, već i da je većini životni vek samo 6 meseci nakon čega zaboravljene, neželjene i polomljene završe na deponijama, u spalionicama otpada ili čak okeanima?

Credit: EcoBirdy

EcoBirdy je novi holandski brend koji je odlučio da ovim starim, nekorišćenim igračkama podari novi život, reciklirajući ih u dečiji nameštaj i dekorativne predmet. Prva kolekcija od 2.000 komada zvanično je puštena u prodaju u januaru 2018. godine. Svi predmeti su napravljeni od inovativnog materijala razvijenog od strane EcoBirdy tima tkz. ecothylene® koji razdvaja recikliranu plastiku po boji. Na taj način, pored toga što je 100% izrađen od reciklirane plastike i u potpunosti se ponovo može reciklirati, svaki komad ima jedinstven i originalan izgled.

Credit: EcoBirdy

Jedan od ciljeva sa kojim je osnovan ecoBirdy je podizanje svesti o održivosti i značaju reciklaže najmlađih članova društva. Tako je rođena ideja o kreiranju ecoBirdy knjige pod nazivom “Putovanje u novi život” (“A Journey to a new life”) i stvaranju specijalnog školskog programa. Štampana na 100% recikliranom papiru, knjiga kroz priču o Skuteru , biciklu-guralici, i njegovim drugarima na lagan i pristupačan način objašnjava čime se i zašto ovaj brend bavi i inspiriše decu da brinu o planeti. U velike kontejnere postavljenim u školama đaci potom mogu da doniraju stare, polomljene i nekorišćene plastične igračke i pomognu ostvarivanju trenutnog ecoBirdy cilja o recikliranju 25.000kg plastike. Nakon prikupljanja, igračke se u posebnim radionicama odvajaju od neželjenjih materijala (poput baterija i tekstila), pakuju i transportuju u centar za reciklažu u Italji.  Na kontakt koji su ostavili pri donaciji, roditeljima i deci stiže e-mail čim njihova igračka dobije novi život. Na taj način proces je potpuno transaprentan i podstiče na dalje doprinose održivoj budućnost.