Da li ste znali da je drvo Sekvoje u Slatini jedini zaštićeni primerak ove vrste u Hrvatskoj? Zaštićen je kao jedan od najstarijih spomenika prirode već 1967 godine. Ovakva destinacija konačno je postala dostupna izgradnjom Epicentra Sekvoja Slatina.

Uz Sekvoju su izgrađene dve zgrade. Prva, veća, rekonstruisana je u centar za posetioce: sastoji se od prostora za prijem posetilaca, recepcije i suvenirnice, kancelarije, kao i od dve višenamenske prostorije za edukaciju i prezentaciju, konferencijske dvorane i prostora za usluživanje gostiju – restorana kapaciteta do 50 mesta. U podrumu se nalazi kuhinja i ostava restorana. U potkrovlju zgrade nalazi se prostor za smeštaj posetilaca: hostel sa 32 ležaja i velikim dnevnim boravkom iz koga se, kroz veliki prozor, pruža pogled prema sekvoji. Bitno je istaknuti da će se u suvenirnici nuditi proizvodi lokalnih preduzetnika i učeničkih zadruga čime se motiviše delovanje i uključivanje zajednice.

default

Druga zgrada je rekonstruisana u tehnički moderno opremljen interpretacijski centar. U prizemlju zgrade su prostor za prijem posetilaca, kancelarija i dve višenamenske prostorije za edukaciju i različite radionice. Glavni deo ovog prostora čini potkrovlje koje služi kao prostor za posetioce s direktnim vidikovcem prema sekvoji. U sklopu tog prostora urediće se stalna postavka. Kroz multimedijalnu i interaktivnnu postavku biće prikazano odredište prirodne baštine kroz istoriju, sa posebnim naglaskom na njenu održivost.

Prekoputa sekvoje izgrađeno je dečje igralište. Sprave za igranje izrađene od drveta uklopljena su u okoliš te se najmlađi posetioci mogu saživeti sa prirodom i biti u interakciji sa okruženjem. Najmlađi će se pronaći u ovom prostoru jer je zelen i poziva na igru, a odrasli se za to vreme mogu odmoriti uz kafu u restoranu.

U sklopu ovog projekta, izrađena je mobilna aplikacija koja omogućava pristup informacijama o parku i sekvoji: sadržaće ucrtanu edukativnu stazu i podatke o drveću koje se nalazi u parku.

U sklopu EPIcentra biće postavljeni i solarni e-pult s interaktivnim sadržajem, foto spot-om i solarnim  klupama.   Služiće   za   deljenje  interneta i za fotografisanje na odredištu   prirodne baštine.

Pored svih ovih sadržaja možete šetati eudkativnom stazom na kojoj će se nalaziti table koje će vas edukovati o prirodnim i kulturno-istorijskim zanimljivostima zaštićenog parka i sekvoje.

Posebni turistički aranžmani biće dostupni učenicima osnovnih i srednjih škola, osobama sa invaliditetom, mladima i turistima koji žele aktivni boravak u prirodi.

Strogi centar grada sada postaje otvoren, zelen i, pre svega, pun sadržaja. “Želimo da privučemo što više posetilaca u ovaj neverovatni kontinentalni deo Hrvatske koji je možda, do sada, bio previše skriven – istaknuo je gradonačelnik Slatine, Denis Ostrošić i dodao – “Dobra saradnja sa domom zdravlja pruža mogućnost rehabilitacije, prirodno okruženje mogućnost priprema sportaša za različita takmičenja, a ukupnost celog prostora užeg centra grada, uključujući naš muzej i kino sa dve sale za projekcije, te uz naše vinare i vinogradare, pokazuje da postajemo mala destinacija sa jako lepim sadržajem koji će interesovati turiste različitih opredeljenja.”

Opšti cilj našeg projekta je da održivo upravljamo javnom turističkom infrastrukturom što će povećati njenu privlačnost, prepoznatljivost i posećenost i time osnažiti potencijal prirodne baštine kontinentalne Hrvatske.

Dodatni ciljevi su svakako povezivanje s turistički značajnim lokacijama županije – sa Parkom prirode Papuk (25km), sa Dravskom pričom (20km), sa Izletištem i jezerom Orah, Orahovica (30km). Povezivanjem se povećava potencijal destinacije i osiguravaju se kapaciteti za privlačenje velikog broja posetilaca i turista.

 

Pogledajte kako su tekli radovi:

https://www.youtube.com/watch?v=i-nKoQE7KtI&ab_channel=FelbarStudio

 

Za više informacija pratite FB stranicu EPIcentra Sekvoja:

https://www.facebook.com/EPIcentar-Sequoia-277671846278662

 

 

Put od zaboravljenog prirodnog raja do zelenih vrata Slavonije je konačno otvoren. Posetite EPIcentar Sekvoja već ovog leta. Domaćini vas očekuju!

 

 

Vrednost projekta: 20.748.816,66 kn

Partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežomVirovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Grada Slatine.

Projekt je sufinancirala Evropska unija iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Turističke zajednice Grada Slatine (partnera na projektu).