Da li ste ikada tokom šetnji centrom grada primetili velikih broj kafića popunjenih do poslednjeg mesta? Zamislite koliko otpada u njima svakodnevno ostane nakon radnog vremena. Predstavljamo vam priču o jednom malo drugačijem mestu za ispijanje kafe sa prijateljima – Lupii kafeu.
Lupii je kafe koji radi po principima održivog razvoja – fokusiran je na lokalnu zajednicu, zaštitu životne sredine i “Zero Waste” je orijentisan. Principi održivost protkani su u sve segmente poslovanja ovog kafea – od hrane i keteringa, do nameštaja koji se u njemu nalazi. Posetioci ovog kafea ne ostavljaju otpad za sobom, jer ništa nije za jednokratnu upotrebu, a osim tanjira, šolja, čaša i escajga, imaju i ponovo upotrebljive salvete, napravljene od recikliranog materijala.
Interesantno je to da je kompletan nameštaj napravljen od recikliranog materijala. Deo stolova prethodno je bio pod u sportskoj sali jedne gimnazije.
Možda najznačajnije, “Zero Waste” politika ovog kafea odnosi se i na otpad od hrane. Svakodnevno se u Kanadi (gde je ovaj kafe lociran) bace velike količine hrane. Zato je Lupii odlučio da kao dobavljače unajmi lokalne proizvođače zdrave i ukusne hrane, i usput insistira na kupovini namirnica koje su pred istek roka, kako bi sprečio da se, zbog strogih inspekcijskih uslova, odmah nakon isteka roka nađu na deponijama.
Lupii organizuje različita tematska okupljanja. Pored brojnih edukacija na temu prevencije otpada, i sličnih događaja edukativnog karaktera, određenim danima se vrši i besplatna podela namirnica pred istek roka, kao i voća i povrća koje zbog svog neprivlačnog izgleda ljudi zaobilaze na tezgama i rafovima supermarketa. Zaposleni veliki trud ulažu u to da stvore prijatnu atmosferu, i zbližavanjem ljudi osnaže lokalnu zajednicu.
Dok čekate da se u vašoj blizini otvori jedan “Zero Waste” kafe, uz kafu ili čaj i video ispod, otputujte na virtuelno putovanje do Kanade.
Leave A Comment