Nakon sređivanja sobe, naša kanta za smeće obično bude puna ispisanih svezaka, izgužvanih papirića, omota od grickalica i sličnog otpada koji stvaramo na dnevnom nivou. Situacija nije mnogo drugačija ni nakon sređivanja drugih prostorija u našem domaćinstvu. Ipak, uz dobru organizaciju moguće je i drugačije –  sav otpad koji stvorimo za godinu dana, mogao bi da stane u staklenu teglu.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio članak o dvadesetsedmogodišnjakinji Lauren Singer, koja radi u Gradskom sekretijatu za zaštitu životne sredine u Njujorku. Osim posla, ona vodi blog, ima prodavnicu “The Zero Waste Lifestyle Shop” i youtube kanal “Trash is for Tossers“. Ukoliko ste se, kao i mi, u momentu zapitali da li je to zaista moguće – nakon čitanja ovog teksta, u kom prenosimo najkorisnije trikove ambasadorke “Zero Waste” načina života – videćete da jeste.

Kuhinja

Koliko se samo duplih pakovanja i suvišne ambalaže može naći oko hrane koju najčešće kupujemo u prodavnicama. Umesto svih tih kutija koje završe u otpadu, staklene tegle su vrlo praktično rešenje za odlaganje namirnica. Osim toga što sve ostaje sveže i neće se prosuti ili osušiti, sigurni smo i da staklo neće propustiti neku hemikaliju, koja može loše da utiče na naše zdravlje. Najvažnije jeste to što u istu teglu možemo da odlažemo jednu vrstu namirnica nebrojeno puta. Kada se isprazni,  teglu možemo poneti sa sobom u radnju koja prodaje namirnice na meru. Na taj način osiguravamo da ćemo kupiti namirnicu onog trenutka kada se potrošila, pa nećemo praviti bespotrebne zalihe i ujedno ćemo sprečiti bacanje hrane.

Hemija i kozmetika

Lauren sama pravi prašak za veš, pastu za zube i sredstvo za skidanje šminke, kao i proizvode za negu od ulja čajevog drveta, kokosovog ulja i zelene gline. Šminku koristi u minimalnim količinama: puder, korektor i rumenilo. Ona bira isključivo organske proizvode, čija su pakovanja napravljenja od recikliranih materijala, a kada potroši rumenilo, kupuje novo u zamenskom pakovanju. Maskaru, kreon i karmin ne koristi.

Za još trikova, posetite njen instagram profil instagram.com/packagefreeshop/. Ukoliko ste više vizuelni tip, u produžetku je i video koji je napravila kako bi prikazala sav otpad koji je proizvela u prethodne četiri godine. Tu su se našle sitnice poput slamčica za piće, narukvice sa različitih festivala i seminara i sve je to stalo u samo jednu teglu!

 

Izvor: treehugger.com